zaterdag 28 januari 2012

mijn verjaardag

Hallo iedereen,
Hier mijn eerste berichtje op mijn blog als een twintiger, een berichtje over mijn verjaardag. In het kort gezegd ‘Ik had een geweldige verjaardag’ :D Maar jullie willen waarschijnlijk wel een beetje meer weten dan dat.
Op 24 januari begon het feest. Ik had een sleepover in het roze huis net als vorig jaar. Het was heel gezellig! Toen ik binnenkwam was het helemaal donker in het huis buiten het kaarsje op de cake. (Ja, de meiden hadden zelfs voor verjaardagscake gezorgd!!) en iedereen begon ‘happy birthday’ te zingen en ik kreeg kaartjes. Daarna hebben we samen cakejes gegeten en film gekeken. En daarna samen met Sumi in bed slapen :p Echt heel leuk. Een geslaagde avond.
De morgen van 25 januari was iets minder :p Opstaan om half vijf en in helemaal naar de andere kant van het dorp wandelen. (want ik moest natuurlijk wel op tijd in de asrama zijn voor mijn taken daar)
Mijn verjaardag was een gewone schooldag dus ik moest ook gewoon gaan lesgeven. Bijna alle leerlingen hadden verjaardagskaartjes gemaakt (Ik heb welgeteld 55 verjaardagskaartjes gekregen waarvan nog geen enkel vanuit België)  en iedereen zong  ‘Happy birthday’ voor mij. Na de school moest ik snel naar TC omdat ik daar meeting had. Maar TC is niet zo’n veilige plaats op je verjaardag. De traditie is hier om de jarige helemaal nat te maken en bakken water over hem of haar te gooien. Ik was dus een kwartiertje bij TC en ik was al helemaal nat. En zo moest ik dan naar de meeting :p Kon iedereen ten minste zien dat het mijn verjaardag was…. (en dus nog extra water gooien :p)
Na de meeting ging ik terug naar de asrama (telkens de andere kant van het dorp à zo goed voor mijn benen :p) en ook daar werd ik weer nat gemaakt. In de asrama hadden ze een verassingsfeestje voor mij georganiseerd. Mijn plan was dat Sumi en Santo naar de asrama zouden komen en dat we mijn verjaardag samen met de asramakids zouden vieren. Ik had taart besteld bij de bakker en cola en snoepjes gekocht in NangaPinoh. Wat bleek nu… de asrama had een terrasdiner georganiseerd met 80 mensen, super lekker eten (rijst en kip en groenten…) Heel gezellig! Buiten was het donker, overal kaarsjes, samen eten en praten,… Om zeven uur moest wel iedereen weg want dan hadden we feest met de asrama (en Sumi en Santo :p) Nog eens ‘Happy Birthday’ gezongen en ‘Lang zal ze leven’ ook want dat had ik hun een tijdje geleden geleerd :p en taart eten :D Liedjes zingen en dansen. Echt zoooo leuk. Ik denk dat dit wel mijn beste verjaardag is geweest tot nu toe. (buiten het feit dat ik 20 werd en dus geen tiener meer ben…)
Ik had echt een goede dag!

zaterdag 21 januari 2012

picknick


Goede morgen allemaal,

Ik heb nog even tijd voor ik naar school vertrek dus ik dacht ‘Ik post nog maar eens een leuk verhaaltje’. Ik wil iets schrijven over afgelopen zondag. (15-01-2012) Zondagnamiddag is onze vrije dag en Sumi en ik hadden het plan om te gaan picknicken. Dus we namen wat eten (cake, ijs, drinken,…) mee en gingen op weg. Sumi wist een mooi plekje (zie foto: Echt prachtig!) en daar wandelde we dus naartoe. Natuurlijk had ik geen schoenen aan en moesten we door de jungle :p Maar we kwamen veilig en wel aan. We hadden een heel gezellige namiddag van eten, praten, zwemmen,… Toen het rond 4 uur hard begon te regenen zijn we maar snel terug gegaan. Maar eens terug aan TC dachten we ‘We zijn toch al nat (van het zwemmen) dus waarom zouden we nu al naar binnen gaan’ En toen zijn we nog wat gaan voetballen in de regen. Super leuk met de modder, lekker vuil en daarna een gelukkig een goede douche Echt een geslaagde namiddag! Buiten een klein ongelukje Tijdens het voetballen viel ik en mijn benen staan nu vol krassen en ik heb een diepe snee in mijn hand. Maar dat geneest wel weer en ik vind het toch nog steeds een super dag.

Hieronder vind je enkele foto’s:

Het riviertje waar we naartoe gingen. Echt jungle :D


Lekker zelfgemaakte chocoladeijs eten.

maandag 9 januari 2012


Hallo allemaal daar in het koude België,
Hier nog eens een verslagje uit het lekker warme Borneo. Vandaag wil ik jullie iets schrijven over mijn verhuis. Ik weet niet wat jullie al weten en wat niet dus ik begin een beetje bij het begin.
Ik ben verhuisd naar Asrama 3. ‘Wat betekent dat nu?’, hoor ik enkele van jullie denken… Een asrama is een huis met ongeveer 40 bewoners (asrama 3 heeft er 42 en over een maand 43) van alle leeftijden. Kinderen, tieners, leiders,… We doen alles zelf hier in het huis. We koken zelf, hebben onze eigen tuin, poetsen, wassen, gebedsmeetings,… Het is een beetje zoals een gezin in België maar dan wat groter. Ik woon dus nu in zo’n huis. Het huis het verste afgelegen van het hoofdgebouw. Dit zorgt er dus voor dat ik heel wat afwandel op een dag :D Maar dat is niet erg. Een beetje sport is gezond! Ik vind het hier helemaal geweldig. Ik voel me heel welkom en thuis. Het is goed om hier te wonen. Zo heb je nauwer contact met de kinderen en heb je meer een thuisgevoel. Ik ben zo blij dat ik ben mogen verhuizen!
Ik deel nu een kamer met twee andere meiden. We kunnen (tot nu toe ;)) nog goed met elkaar opschieten en ik vind het heel gezellig. Een vaste kamer heeft toch wel een meerwaarde. Ik had me al voorbereid op een Indonesische WC en douche (water over je hoofd scheppen met een emmertje) en kleren met de hand wassen maar toen ik aankwam, kon ik mijn ogen niet geloven. Onze kamer heeft een eigen badkamertje met een normale WC en een douche. Ik moet wel bukken om onder de douche te staan want het is Indonesisch formaat maar mij hoor je niet klagen :D En we hebben een wasmachine! ZALIG :D
Omdat ik hier nu woon, moet ik ook helpen in het huishouden. Tot nu toe houdt dat in dat ik elke zaterdag moet koken. (Jaja, ik kook!! :p) Elke zaterdag beginnen we (Intan en ik) om half vijf ’s morgens met het ontbijt. Na het ontbijt beginnen we met het middageten en in de namiddag koken we het avondeten. De hele dag koken dus :D Het is wel leuk om te leren Indonesisch te koken en het zorgt natuurlijk goed voor de inburgering in de asrama.
Naast het koken ben ik ook drie dagen in de week verantwoordelijk voor de afwas ’s avonds. Ik moet zorgen dat na het avondeten alles is afgewassen en opgeruimd. Meestal krijg je wel hulp dus het is niet zo dat je alles alleen moet doen maar ik ben dan gewoon eindverantwoordelijke…
Mijn avontuur van nieuwjaar met de asrama hebben jullie waarschijnlijk al gelezen hieronder.
Nog enkele andere dingen in de asrama… ’s Avonds buiten spelletjes spelen. (En dan zo hard zweten dat je weer moet douche :p) Oja, en volgende maand hebben we er een baby bij in de asrama. Een meisje dat bij ons woont, is zwanger en krijgt volgend maand een kindje :D We kijken er naar uit en vinden het leuk om een babytje in ons midden te hebben.
Dat is het zo’n beetje voorlopig. Ik ga weer eens door. Ik vind het hier nog steeds super en heb geen tijd on jullie te missen.
Groetjes Liesje


woensdag 4 januari 2012





Hier zijn de foto’s een beetje in de volgorde hoe het ging. De tweede foto is het bijolieën van de paal. We wilden beginnen maar juist voor onze beurt smeerden ze extra olie op de paal… Lekker gezellig :D Daarna moesten we een toren boven en uiteindelijk konden we het eten pakken. Het lukte ons vanaf de allereerste keer. Echt leuk :D Het was goed voor de groepssfeer en ik ben weer een ervaring rijker!!
Grtjs Liesje
PS: Dit is de eerste keer dat ik foto’s post dus ik heb geen idee waar ze terecht gaan komen :D

dinsdag 3 januari 2012

Hallo allemaal,

GELUKKIG NIEUWJAAR!!

Hier is nog eens een berichtje uit Borneo. Ik wil even kort vertellen over nieuwjaar, de verhuis en de school.

Ten eerste de verhuis. Ik ben officieël verhuisd naar asrama 3. Ik vind het helemaal geweldig! Ik deel een kamer met twee andere meiden. Ik voel me er echt welkom en thuis. Het is gezellig om hier een vaste thuis te hebben en om te leven in een kleinere groep. Asrama 3 is wel de verste asrama wat er voor zorgt dat ik heel wat af loop op een dag. Heen en weer door het dorp. Lekker warm :D Maar ik vind het echt super dat ik daar woon. Ik moet nog een beetje mijn plaatsje vinden maar heb er alle vertrouwen in dat dat wel goed komt.

Over nieuwjaar. Het was een spetterend nieuwjaar. 's Avonds samen eten met iedereen en daarna dienst, om negen uur vuurwerk (omdat de kleine kinderen vroeg moeten gaan slapen...) dan met de tieners nog eens dienst en dan een groot kampvuur. En als het dan 12 uur is, iedereen gelukkig nieuwjaar wensen. (GEEN nieuwjaarskussen maar alleen een hand :p) Om 1 uur lag iedereen al in bed :D En dan op 1 januari, ik dacht dat ik ging doodgaan... Er is hier een traditie om met een groepje op een met olie besmeerde paal te klimmen om zo eten te kunnen pakken dat boven op de paal is vastgemaakt. (zie foto die ik hopelijk morgen kan posten...) De meiden van asrama 3 vroegen me om mee te doen met hun groepje. Ik zag dat niet zo zitten maar ik dacht dat het wel goed zou zijn voor de inburgering dus deed ik toch maar mee. Aangezien ik de grootste en de sterkste was, moest ik vanonder. We waren echt kei smerig maar we waren wel kei goed! Van de allereerste keer konden we het eten pakken. Kijk morgen maar naar de foto's. Dat zegt genoeg :D Maar het was echt geweldig en inderdaad heel goed voor de groepsfeer. Na het spel moesten we ons in de  rivier gaan wassen... Amai!! Olie is echt iets vies :D

En dan nog de school. De school is terug begonnen en ik ga weer Engelse les geven. Ik ga de eerste weken meelopen met Kerrie (de andere Engelse leerkracht) om de klassen te leren kennen het niveau in te kunnen schatten. Daarna begint het echt werk. We zijn nu wel al een boek aan het samenstellen voor de klassen 1 en 2 want daar hebben we geen boeken voor. Veel werk maar ik denk dat het daarna wel veel makkelijker is om les te geven.

Oja, ik kreeg net de horen dat ik in de asrama elke zaterdag de hele dag moet koken.... Oei oei :p Indonesisch koken! Maar ze gaan het me wel leren :D Spannend!!

Ik moet nu door maar ik probeer morgen nog wat te posten!

Grtjs Liesje